Pustni krofi II.
Sestavine:
1 kg moke Schar mix B
1 kocka kvasa 42 g
7 g soli
7 rumenjakov
10 dag sladkorja
3 dag stopljenega masla
Rum po okusu
2 vanilijeva sladkorja
8 dl mlačnega mleka
Naribana lupina 2 limon
Postopek:
V mlačno mleko nadrobimo kvas in dodamo rumenjake, limonino lupino, vanili sladkor, rum, stopljeno maslo, sladkor in sol. Razmešamo s šibo in dodamo moko ter ročno ali strojno zgnetemo v voljno testo. Pustimo, da vzhaja 20 do 25 minut. Testo stresemo na pomokano delovno površino in ga raztehtamo na kose težke 60 g. Iz vsakega kosa oblikujemo gladke kroglice, ki jih odlagamo na pomokan prt. Pokrijemo s folijo in pustimo, da krofi vzhajajo. Vmes jih enkrat obrnemo. Vzhajane krofe polagamo z »glavo« navzdol v olje ogreto na 160 °C. pokrite cvremo 3 minute nato jih obrnemo in znova cvremo 3 minute. Ocvrte krofe polagamo na pekač obložen s papirnato brisačo, da se odcedi odvečna maščoba. Krofe polnimo z marelično marmelado in rahlo potresemo s sladkorjem v prahu.