Ne prezrite: Postopek podeljevanja registriranega znaka »Prečrtan žitni klas«

Vsako leto 16.5. obeležujemo mednarodni dan celiakije. V mesecu maju zato vsa društva za celiakijo v Evropi, ki smo vključena v Evropsko združenje društev za celiakijo (AOECS), še intenzivneje ozaveščamo splošno in strokovno javnost o celiakiji ter opozarjamo na težave, s katerimi se srečujejo bolniki v posamezni državi.
Ob tej priložnosti smo v Slovenskemu društvo za celiakijo (SDC) pripravili kratko predstavitev postopka podeljevanja znaka prečrtan žitni klas. Ne prezrite:
Pri presoji proizvodnje glede odsotnosti glutena v živilih vedno in dosledno upoštevamo standard AOECS, ki je posebej zasnovan za podeljevanje znaka »Prečrtan žitni klas«, da zagotovimo, da izdelki izpolnjujejo vse zahteve za varno uživanje bolnikom s celiakijo. Zunanja presojevalka in predsednica komisije za podeljevanje tega znaka pri SDC v podjetjih pri presoji temeljito ocenita vse postopke in preverita, da so v celoti usklajeni z zahtevami tega standarda.
Registrirani AOECS znak: »Prečrtan žitni klas« bolnikom s celiakijo zagotavlja hitro razpoznavnost in najvišjo stopnjo varnosti. V Sloveniji je za podeljevanje registriranega znaka »Prečrtan žitni klas« s strani AOECS pooblaščeno Slovensko društvo za celiakijo (SDC).










