Poziv k upoštevanju celiakije in koncentracije glutena v živilih ob napovedanih spremembah Codex Alimentarius
Pripravljajo se spremembe Codex Alimentarius glede označevanja alergenov na živilih, vključno s težko pričakovanimi smernicami za previdnostno označevanje alergenov (PAL – Precautionary Allergen Labeling, tj. izjava “lahko vsebuje”).
Codex Alimentarius (lat. knjiga živil) je zbirka mednarodno priznanih standardov in praks, navodil in drugih priporočil, povezanih z živili, njihovo pridelavo in varnostjo. Vsebino zbirke ureja, razvija in izboljšuje Komisija Codexa Alimentarius (CAC), ki jo je v začetku novembra 1961 ustanovila Organizacija za prehrano in kmetijstvo pri OZN (FAO), junija 1962 pa se ji je pridružila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO); prvo srečanje komisije je bilo v Rimu oktobra 1963. Temeljni cilj komisije je zaščititi zdravje potrošnikov in zagotoviti pošteno mednarodno trgovino s hrano. Svetovna trgovinska organizacija Codex Alimentarius priznava za mednarodno referenčno točko (resolution of disputes) v zvezi z varnostjo živil in varstvom potrošnikov. Slovenija je članica Codex Alimentarius od leta 1993.
Žal je poudarek pri napovedanih spremembah samo na alergijah (vključno s pšenico), ne pa tudi glede celiakije in koncentracije glutena v živilih.
Tudi iz drugega posvetovalnega dokumenta izhaja, da so bili predhodno izraženi pomisleki in predlogi Slovenskega društva za celiakijo in AOECS, prezrti.
Delovna skupina AOECS Codex je pripravila dodatna izhodišča, s katerimi smo seznanili tudi odločevalce v Republiki Sloveniji.
Verjamemo, da bodo naši argumenti in argumenti AOECS v nadaljevanju upoštevani.
![](https://sdc.si/wp-content/uploads/2024/07/codex-alimentarius-1024x535.jpg)