Nobelova nagrada za kemijo za leto 2024 vodilnemu raziskovalcu celiakije
Letošnjo Nobelovo nagrado za kemijo prejmejo David Baker, Demis Hassabis in John Jumper.
Baker in njegovi sodelavci so z umetno inteligenco preoblikovali načrtovanje, strukturo in napovedovanje proteinov ter s tem odprli pot razvoju novih terapevtskih sredstev, usmerjenih v specifične proteine. Za bolnike s celiakijo so ti dosežki še posebej pomembni, saj je Bakerjevo delo neposredno prispevalo k razvoju raziskovalnega zdravila za izboljšanje tolerance na gluten pri bolnikih s celiakijo.
Dosežki letošnjih Nobelovih nagrajencev za kemijo tako odpirajo nove možnosti zdravljenja bolnikov s celiakijo.
V Slovenskemu društvu za celiakijo čestitamo nagrajencem. Z zanimanjem spremljamo, kako bodo njihove raziskave še naprej krojile prihodnost medicine.
“Beljakovine rešujejo vse težave, s katerimi se morajo ukvarjati živa bitja. Torej, če lahko ustvarite nove beljakovine, lahko potencialno rešite veliko trenutnih težav, za katere ni beljakovin, ki bi se z njimi ukvarjali.”
David Baker
David Baker
Avtorske pravice fotografije: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
Objava fotografije dovoljena z navedbo avtorja.
David Baker, Demis Hassabis and John M. Jumper
Avtorske pravice fotografije: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
Objava fotografije dovoljena z navedbo avtorja.
Viri (izključno v angleškem jeziku):