Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka predstavitev SDC in ozaveščanje o celiakiji v Citycentru Celje
V tednu slovenske hrane od 11.11. do 17.11.2024 in na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je potekal v petek, 15.11.2024 po vsej Sloveniji pod geslom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!« so strokovnjaki z Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Celje, v sodelovanju s podružnico Slovenskega društva za celiakijo Celje (SDC Celje) ter dijaki in profesorji Šolskega centra Šentjur pripravili promocijski dogodek, osredotočen na informiranje o zdravem načinu življenja in prehranjevanja.
Na preventivnih stojnicah v Citycentru Celje, je bilo 15.11.2024 pestro:
- od 9. do 14. ure so predstavniki SDC Celje ozaveščali obiskovalce o celiakiji, kako jo prepoznati ter na kaj biti pozorni, ko imamo v krogu družine in prijateljev osebo s celiakijo. Odgovarjali so na različna vprašanja, vezana na varno nakupovanje živilskih izdelkov, shranjevanje in pripravo brezglutenskih živil. Predstavili so brezglutensko tradicionalno sladico ter recepture za pripravo brezglutenskih jedi.
- od 14. do 18. ure so dijaki Šolskega centra Šentjur predstavili zdravju prijaznejše tradicionalne sladice in pekovske izdelke, ki jih pripravljajo v okviru njihovih izobraževalnih programov. Zainteresiranim obiskovalcemso bili na voljo tudi za pekovske nasvete za pripravo teh jedi v domači kuhinji.
- od 14. do 18. ure so strokovnjaki Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Celje, promovirali zdrav način prehranjevanja, ki je pomemben dejavnik preprečevanja nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so debelost, sladkorna bolezen, srčno žilne bolezni in druge bolezni. Predstavili so tudi pomen zdravega krožnika, ki je osnova za načrtovanje zdravega obroka.
V Slovenskemu društvu za celiakijo se za odlično sodelovanje zahvaljujemo Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Celje in se veselimo sodelovanja tudi v prihodnje.