Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Mednarodni dan celiakije – 16.5.2025

Vsako leto 16.5. obeležujemo mednarodni dan celiakije. V mesecu maju zato vsa društva za celiakijo v Evropi, ki smo vključena v Evropsko združenje društev za celiakijo (AOECS), še intenzivneje ozaveščamo splošno in strokovno javnost o celiakiji ter opozarjamo na težave, s katerimi se srečujejo bolniki v posamezni državi.


Tudi letos bomo v Slovenskemu društvu za celiakijo ob tej priložnosti še bolj aktivni ter v mesecu maju in zlasti med 10.5. in 18.5.2025 pripravili številne dogodke in aktivnosti (seznam sproti dopolnjujemo – vabljeni k spremljanju):

  • mesec maj – mesec ozaveščanja o celiakiji;
  • Mednarodni dan celiakije – petek, 16.5.2025;
  • aktivnosti posvečene mednarodnemu dnevu celiakije bomo organizirali od sobote, 10.5. do vključno nedelje, 18.5.2025:
    • sobota, 10.5.2025
      • Kuharska delavnica za otroke (Maribor, izvajalka Maja Piskernik; 8:30-13, Info + prijave: 041 420 149)
        • udeleženci bodo pripravili skutine rezine z belo polento, tortice v kozarčkih, jabolčno pito, grisini palčke, mesni burek in pica zavitke.
      • Predstavitev SDC na Dnevu zdravja v Izoli (Lonka, 9-13, Info: 041 489 054)
        • Udeleženci se bodo lahko preizkusili v testu hoje na 2km in bili deležni meritev ter ostalih aktivnosti v zvezi z zdravjem;
        • predstavil se bo tudi Sladki butik Ines, ki bo poskrbel za razvajanje naših brbončic,
      • Voden ogled Celjskega gradu (10:30), brezglutensko kosilo (12), pohod okoli Šmartinskega jezera z druženjem (13), sledi medgeneracijska pomoč in svetovanje bolnik-bolniku (Info + prijave: 041 489 052)
      • promocija SDC, ozaveščanje o celiakiji, delitev informativnih letakov po Sloveniji
    • nedelja, 11.5.2025
      • kuharska delavnica: Show cooking z Megi Fras (preko spleta, 18, Info: 041 420 149)
      • promocija SDC, ozaveščanje o celiakiji, delitev informativnih letakov po Sloveniji
    • ponedeljek, 12.5.2025
      • predstavitev SDC (Splošna bolnišnica Novo mesto, Info: 041 420 149)
      • promocija SDC, ozaveščanje o celiakiji, delitev informativnih letakov po Sloveniji
      • pohod, tek, kolesarjenje v sodelovanju z AOECS – Coeliac Virtual Run 2025
    • torek, 13.5.2025
      • Spletna šola celiakije doc. dr. Evgen Benedik: Zakaj mora oseba s celiakijo slediti strogi vseživljenjski brezglutenski prehrani? (20:00, Info: 041 420 149)
      • Strokovno predavanje v Termah Dobrna (Nataša Forstner Holešek, Info: 041 787 827)
      • promocija SDC, ozaveščanje o celiakiji, delitev informativnih letakov po Sloveniji
      • pohod, tek, kolesarjenje v sodelovanju z AOECS – Coeliac Virtual Run 2025
    • sreda, 14.5.2025
    • četrtek, 15.5.2025
    • petek, 16.5.2025 – Mednarodni dan celiakije
      • oddaja Dobro jutro (RTVSLO1, gostuje: Nataša Forstner Holešek, Info: 041 787 827)
      • Gornja Radgona – ozaveščanje o celiakiji + BG prigrizki (Info: 051 442 272)
      • promocija SDC, ozaveščanje o celiakiji, delitev informativnih letakov po Sloveniji
      • pohod, tek, kolesarjenje v sodelovanju z AOECS – Coeliac Virtual Run 2025
    • sobota, 17.5.2025
      • Ogled Sečoveljskih solin in kuharska delavnica priprave morskih dobrot (Sečovlje, Info + prijave: 041 489 054)
      • Druženje in sodelovanje na Pohodu treh src (Radenci, 041 469 476)
      • Kuharska delavnica z italijanskim prizvokom (Naklo, izvajalka: Vesna Hedl, 9-14, Info + prijave: 041 436 410)
        • udeleženci bodo pripravili: hrustljave bruskete z različnimi nadevi, brezglutenske njoke, domače brezglutenske testenine, focaccio z zelišči in olivnim oljem ter sladki del: klasične italijanske amaretti piškote, jagodni tiramisu
      • Kuharska delavnica za otroke (Ljubljana, izvajalka: Maja Piskernik, Info + prijave: 041 489 055)
      • Pohod na Talež na Jelovici (15:00, Info + prijave: 041 436 410)
        • za vse, ki težje hodijo, je mogoč preprost dostop do lovske koče z avtom iz Lipniške doline;
        • v Lovski koči na Taležu, bodo udeleženci uživali v razgledu in druženju; oskrbljeno bo za brezglutenski prigrizek in pijačo;
      • promocija SDC, ozaveščanje o celiakiji, delitev informativnih letakov po Sloveniji
      • pohod, tek, kolesarjenje v sodelovanju z AOECS – Coeliac Virtual Run 2025
    • nedelja, 18.5.2025
      • Zaključna prireditev društva ob aktivnostih posvečenih letošnjemu mednarodnemu dnevu celiakije – ogled KSEVT Vitanje, brezglutensko kosilo + druženje + športne aktivnosti + animacija za otroka (Gostilna Repolusk, Mislinja) + ekskluzivna ponudba, Info: 041-489-053. Obvezne so prijave.
      • uvodni sestanek vzgojiteljev za obnovitveno rehabilitacijo otrok in mladostnikov na Debelem rtiču (16:00)
      • promocija SDC, ozaveščanje o celiakiji, delitev informativnih letakov po Sloveniji
      • pohod, tek, kolesarjenje v sodelovanju z AOECS – Coeliac Virtual Run 2025

Z veseljem vas obveščamo, da je Slovensko društvo za celiakijo v sodelovanju s Prema d.o.o. za udeležence zaključnega dogodka ob mednarodnemu dnevu celiakije, ki bo v nedeljo, 18.5.2025, v Mislinji (gostilna Repolusk), pripravilo ekskluzivno ponudbo, in sicer možost nakupa 100% varnih brezglutenskih izdelkov v paketu: 1kg Moka Schär MIX B + 2x10g kvas = 3,50 EUR. Naročila so možna tukaj.



Da bomo v mesecu maju še lažje ozaveščali splošno in strokovno javnost o celiakiji, smo v SDC pripravili nove informativne letake (format A5):



QR koda z osnovnimi informaciji in kontaktnimi podatki o SDC

QR koda s prednostmi članstva (Zakaj postati član SDC)

QR koda s povezavo do pristopne izjave (Pridruži se)