Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Kar 60 članov SDC opravilo HACCP usposabljanje o higieni živil

V ponedeljek, 31.3.2025, je Slovensko društvo za celiakijo (SDC) organiziralo HACCP usposabljanje o higieni živil za vodstvo društva, vodstva podružnic, vodje projektov, izvajalce kuharskih delavnic in najbolj aktivne prostovoljce.

Usposabljanje je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), in sicer Center za okolje in zdravje, Oddelek za varnost in kakovost živil.

V skladu z zahtevo Uredbe ES o higieni živil (852/2004) mora nosilec živilske dejavnosti zagotoviti, da so njihovi zaposleni usposobljeni o higieni skladno z zahtevnostjo svojih del in da so odgovorne osebe primerno usposobljene za uporabo načel sistema HACCP. 

HACCP (ang. Hazard Critical Control Point) pomeni analizo tveganja kritičnih kontrolnih točk. Gre za sistem, ki omogoča prepoznavanje, oceno, ukrepanje in nadzor nad morebitnimi škodljivimi dejavniki v živilih ali stanjih, ki bi lahko ogrozile zdravje človeka. S sistemom HACCP ugotavljamo, vrednotimo in nadziramo tveganja, ki so pomembna za varnost končnega živalskega proizvoda. Proizvod mora biti higiensko ustrezen in neoporečen.

V okviru usposabljanja so bile udeležencem predstavljene naslednje teme:

  • koraki, ki vodijo do varne hrane,
  • osebna higiena zaposlenih, ki delajo z živili,
  • zdravstvene zahteve za delavce v živilski dejavnosti,
  • oprema in vzdrževanje,
  • čiščenje v živilskih obratih,
  • ravnanje z odpadki,
  • obvladovanje škodljivcev,
  • onesnaženje živil z mikroorganizmi,
  • temperatura živil,
  • okužbe in zastrupitve z živili,
  • HACCP in DHP,
  • priprava obrokov brez alergenov
  • zmanjšanje akrilamida v živilih,
  • transmaščobe v živilih in
  • kultura varnosti hrane.

Usposabljanje je za NLZOH izvedla Valerija Gričnik, dipl.san.inž.,spec.

Usposabljanja se je udeležilo kar 60 članov SDC.