Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Izobraževanje osebja v javnih kuhinjah v Kopru

V okviru široke palete društvenih aktivnosti, dajemo poseben poudarek tudi na izobraževanju osebja v javnih kuhinjah, ki za bolnike s celiakijo pripravljajo obroke v vrtcih, šolah, dijaških domovih, domovih za starejše občane, ipd.

Danes (torek, 4.11.2025) smo organizatorje prehrane, dietetike in kuharsko osebje v šolskih kuhinjah povabili na izobraževanje o pripravi 100% varne brezglutenske prehrane. Izobraževanje je potekalo v popoldanskih urah na Osnovni šoli Antona Ukmarja Koper (Pot v gaj 2, 6000 Koper).

Udeležence izobraževanja je uvodoma nagovorila Vedrana Majstorović, predsednica podružnice Slovenskega društva za celiakijo za Primorsko (SDC Primorska).

Izobraževanje sta izvedli:

  • teoretični del (1. šolska ura): Nataša Forstner Holešek, univ. dipl. inž. živil. tehnologije, podpredsednica SDC, predsednica komisije SDC za certificiranje izdelkov, vodja projekta Licenciranje gostinskih in nastanitvenih
    obratov pri SDC in predstavnica SDC pri AOECS in
  • praktični del (2., 3. in 4. šolska ura): Majda Jurše, inž. živ. in prehrane, članica izvršnega odbora SDC, voditeljica praktičnega dela izobraževanj kuharskega osebja pri SDC z več kot 30 letnimi izkušnjami s pripravo
    brezglutenske prehrane.

Izobraževanje je bilo namenjeno poglobljenemu razumevanju posebnosti brezglutenske prehrane, preprečevanju navzkrižne kontaminacije in zagotavljanju najvišje stopnje varnosti za bolnike s celiakijo. Kuharsko osebje je pridobilo konkretna znanja in praktične napotke, ki bodo pripomogli k brezskrbni in varni izkušnji bolnikov s celiakijo.