Čokoladna torta
Sestavine za biskvit:
5 žlic belega sladkorja
9 žlic brezglutenske moke
9 žlic navadnega belega olja
4 žlice kakava
9 žlic mleka
1 vanili sladkor
½ pecilnega praška
3 jajca stepeš (ločiš beljak, rumenjak, beljak dodaš na koncu)
Postopek:
Vse sestavine zmešaš – brez beljaka, beljak dodaš na koncu. Maso daš v tortni model in pečeš cca 30 min na 150 stopinj Celzija.
Preliv:
Na ognju stopiš 4 žlice sladkorja, 4 žlice ruma in 2 žlici vode. Vse se naj čisto stopi, nato z mlačnim prelivom poliješ biskvit. Ko se biskvit in preliv ohladita, biskvit namažeš z namazom.
Namaz:
3 kisle smetane
5 žlic sladkorja
Oboje zmešaš z žlico, po dveh plasteh namažeš biskvit (prvo polovico mase namažeš na torto, jo daš za cca 15 min v zamrzovalnik, da se malo strdi, nato vzameš ven, namažeš z drugo polovico namaza in daš spet za cca 15 min v zamrzovalnik).
Glazura:
10 dag masla raztopiš na ognju, dodaš 1,5 čokolade brez glutena (z mletimi lešniki), nato glazuro ohladiš do mlačnega.
Ohlajeno torto preliješ s šokolado (postopno polivaš z žlico), jo daš za nekaj minut v zamrzovalnik in nato prestaviš v hladilnik.