Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Tradicionalni slovenski brezglutenski zajtrk, predstavitev SDC in ozaveščanje o celiakiji v Citycentru Celje

V tednu slovenske hrane od 17.11. do 23.11.2025 in na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je potekal v petek, 21.11.2025 po vsej Sloveniji pod geslom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!« so strokovnjaki z Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Celje, v sodelovanju s podružnico Slovenskega društva za celiakijo Celje (SDC Celje) ter dijaki in profesorji Šolskega centra Šentjur pripravili promocijski dogodek, osredotočen na informiranje o zdravem načinu življenja in prehranjevanja.

Na preventivnih stojnicah v Citycentru Celje, je bilo 15.11.2025 pestro:

  • od 9. do 14. ure so predstavniki SDC Celje ozaveščali obiskovalce o celiakiji, kako jo prepoznati ter na kaj biti pozorni, ko imamo v krogu družine in prijateljev bolnika s celiakijo. Odgovarjali so na različna vprašanja, vezana na varno nakupovanje živilskih izdelkov, shranjevanje in pripravo brezglutenskih živil. Pripravili so tradicionalni slovenski brezglutenski zajtrk.
  • od 14. do 18. ure so dijaki Šolskega centra Šentjur predstavili zdravju prijaznejše tradicionalne sladice in pekovske izdelke, ki jih pripravljajo v okviru njihovih izobraževalnih programov. Zainteresiranim obiskovalcemso bili na voljo tudi za pekovske nasvete za pripravo teh jedi v domači kuhinji.
  • od 14. do 18. ure so strokovnjaki Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Celje, promovirali zdrav način prehranjevanja, ki je pomemben dejavnik preprečevanja nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so debelost, sladkorna bolezen, srčno žilne bolezni in druge bolezni. Predstavili so tudi pomen zdravega krožnika, ki je osnova za načrtovanje zdravega obroka.

V Slovenskemu društvu za celiakijo (SDC) se za odlično sodelovanje zahvaljujemo Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Celje in se veselimo sodelovanja tudi v prihodnje.